Op dinsdag 18 maart bezocht een groep enthousiaste onderwijsmensen de openbare Dalton basisschool Europa in Enschede. Onder de bezoekers waren directeuren uit het hele land, medewerkers van de PO-Raad en het Steunpunt Passend Onderwijs, en andere geïnteresseerden. Zij kwamen naar de school voor een inspirerend werkbezoek over inclusief onderwijs.

Na een warm welkom en een voorstelrondje vertelden Esther Kruger, Sanne Bijkerk en Dunja Ropertz hoe de school expertise vanuit het speciaal basisonderwijs (SBO) en speciaal onderwijs (SO) heeft geïntegreerd in deze reguliere wijkschool.

Een school voor álle kinderen
Een aantal jaar geleden ontdekte de school haar eigen kracht: “Wij kunnen veel betekenen voor kinderen met speciale ondersteuningsbehoeften.” Dit inzicht leidde tot een duidelijke ambitie: een school worden waar alle kinderen uit de buurt welkom zijn.

Door gesprekken binnen het team werd breed draagvlak gecreëerd. Dankzij een financiële bijdrage van het samenwerkingsverband kon de school starten met een nieuwe functie: de maatwerkleerkracht. Deze ervaren leerkracht kwam uit het SBO en bracht waardevolle expertise mee. Ook een orthopedagoog en een onderwijscoach met ervaring uit het SO en SBO sloten zich aan.

Hoe werkt maatwerk in de praktijk?
De maatwerkleerkracht helpt leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften in de klas en daarbuiten. De aanpak heeft voordelen voor meerdere leerlingen:

  • Een leerling die extra hulp nodig heeft bij rekenen krijgt begeleiding buiten de klas. Andere leerlingen die hier baat bij hebben, sluiten aan.
  • Het maatwerkarrangement blijft zolang het nodig is. De school evalueert regelmatig de voortgang en bekijkt of de leerling terug kan naar de reguliere ondersteuning.
  • Dankzij deze aanpak blijven meer leerlingen op hun eigen basisschool, zonder doorverwijzing naar het SO of SBO.

Commitment en samenwerking binnen het team
Het team wist dat sommige kinderen die eerder werden doorverwezen, eigenlijk op school hadden kunnen blijven als er extra ondersteuning was geweest. De maatwerkleerkracht brengt niet alleen expertise in, maar versterkt ook de leerkrachten door middel van co-teaching.

Belangrijke succesfactoren zijn:

  • Open samenwerking: De deuren van de lokalen staan letterlijk en figuurlijk open. Leerkrachten geven elkaar feedback en leren van elkaars expertise.
  • Een gezamenlijke aanpak: Er heerst een sterk ‘wij-gevoel’. Het team heeft eigenaarschap over de schoolafspraken en werkt als een lerende organisatie, waarbij de arbeidsorganisatie goed op orde is.
  • Een inspirerende omgeving: De school beschikt over een plein dat gekoppeld is aan een speeltuin, sportterrein, voetbalveld en gymzaal. Hierdoor kunnen kinderen op een ontspannen manier pauze houden.

Daarnaast werkt de school nauw samen met diverse partners in de wijk. Dit onderstreept het belang van samenwerking op weg naar inclusief onderwijs.

Odbs Europa laat zien dat inclusief onderwijs mogelijk is met de juiste inzet, samenwerking en visie.