21 januari 2021Europa

Thuis lesgeven grote uitdaging voor ouders: "Het is chaos" (artikel RTV Oost)

Taal, rekenen en begrijpend lezen. Veel ouders gaan tijdens deze lockdown even terug naar hun basisschooltijd om thuis les te geven. Dat is niet altijd gemakkelijk merkt moeder Mariska. Zij brengt haar kinderen naar de noodopvang op basisschool Europa in Enschede en zij is niet de enige die daar gebruik van maakt.

GESCHREVEN DOOR  Tim Woldering

Volgens directeur Erik Wassens van de school in Enschede maakt 30 tot 50 procent van de leerlingen gebruik van de noodopvang en dat is volgens hem best een groot aantal. "We hebben veel ouders die in de zorg werken, een cruciaal beroep, maar er zijn ook ouders die het niet meer kunnen volhouden en dan denken wij aan het kind. Het is in sommige gevallen beter dat het kind op school komt", zegt Wassens.

Vorige week schatte ook de brancheorganisatie PO-Raad in dat landelijk 25 tot 40 procent van de leerlingen in de noodopvang zit. Dat aantal is groter dan in het voorjaar en bij basisschool Europa in Enschede krijgen ze nog iedere dag nieuwe aanmeldingen.

Chaos thuis

Mariska Sevink werkt als kinderfysiotherapeut en kan daardoor niet thuiswerken en dat laatste geldt ook voor haar man. "Ik breng mijn drie kinderen één dag naar de noodopvang en op de andere twee dagen komt oma", vertelt Mariska.

Het is druk in de woonkamer van het gezin. De twee oudste kinderen springen en rennen van de ene kant naar de andere kant en ook de jongste van het gezin zit niet stil. "Het is gewoon lastig om ze geconcentreerd aan het werk te krijgen. Je weet als ouder ook niet altijd hoe je iets moet uitleggen", zegt Mariska. Haar dochter voegt nog toe dat oma ook niet alles weet.

"Vorige week dacht ik: dit wordt helemaal niks", vertelt Mariska.