28 February 2019De Lipper

Basisschool De Uitvinding in Enschede komt met ‘Groep 9’

Artikel uit de Tubantia door Lilian ten Donkelaar

De 10-14-school is een plezierig bruggetje van het basis- naar het voortgezet onderwijs, in plaats van een hoge springplank. De Uitvinding en Innova introduceren dit nieuwe concept.

De stap van de veilige basisschool naar 'de middelbare' is voor veel kinderen niet zozeer een stap als wel een geblinddoekte sprong in het diepe. Weg is het vertrouwde klasje, weg is de beschermende juf die het kind met al zijn nukken zo goed kent. „Het voortgezet onderwijs is een machine die gewoon begint te draaien”, zegt Wilma ter Riet, projectleider bij Innova, onderdeel van Het Stedelijk Lyceum.

Groep 9

Basisschool De Uitvinding probeert hier samen met Innova een antwoord op te geven middels een nieuwe leervorm: de 10-14-school, of tienercollege, zoals het elders in het land ook wel wordt genoemd. Groep 9 noemen de kinderen van De Uitvinding het zelf. Een logische naam, want in plaats van af te zwaaien na groep 8 en in het diepe te springen, maken ze een rustige glijvlucht naar het voortgezet onderwijs, en ze stappen over als ze eraan toe zijn.

Gepersonaliseerd onderwijs

Dat juist De Uitvinding samen met Innova dit concept omarmt is niet toevallig. Beide scholen bieden zogenoemd gepersonaliseerd onderwijs aan, waarbij een kind in zijn eigen tempo werkt, en waar behalve voor de traditionele stof als taal en rekenen ook veel aandacht is voor andere kwaliteiten, zoals samenwerken en plannen. 

De aansluiting tussen beide scholen ligt voor de hand, zegt Wilma ter Riet. „Als je op je eigen niveau en in je eigen tempo kunt werken, ben je met 12 jaar waar je bent, en niet waar je moet zijn.”

Norm

Op een reguliere middelbare school ligt er ineens één norm, waar alle kinderen op hetzelfde moment aan moeten voldoen. Niet alle kinderen kunnen dit. „Na een half jaar volgt de afrekening al en dan stromen ze af”, zegt Ter Riet. Als de overgang geleidelijker is, zijn er minder uitvallers, denkt ze. „Wij luisteren naar het kind, dat vertelt ons wanneer het instroommoment goed is.”

Tussenstation

Jorieke Lasonder is de projectbegeleider aan de kant van De Uitvinding. 'Groep 9' is een tussenstation, zegt ze. Een onderwijsvorm die de school op het lijf geschreven is. „Wij beloven dat je hier bij De Uitvinding op je eigen tempo kunt werken. Dan kun je niet ineens zeggen: vanaf nu doen we dat niet meer. De overstap naar het voortgezet onderwijs is een heel onnatuurlijke knip en dit project maakt daar een einde aan.”

Lees het gehele artikel op https://www.tubantia.nl/enschede/basisschool-de-uitvinding-in-enschede-komt-met-groep-9~a5f12fe5/