11 September 2019De Lipper

Maurice Ermen van de Uitvinding genomineerd voor Beste Filmleraar

Maurice Ermen van basisschool De Uitvinding in Enschede is genomineerd voor de landelijke titel Filmleraar van het jaar. Via die verkiezing worden docenten geëerd die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van filmeducatie en het geven van lessen over film en de betekenis van beelden. 

Lees het gehele artikel op Tubantia.nl

Over Maurice Ermen:

Maurice Ermen was zelf als kind zeer visueel ingesteld, hij leerde eerder via beeld dan via lange teksten.

Nu hij zelf leraar is grijpt hij alle mogelijkheden aan om filmen en apps die passen bij filmen in te zetten bij zijn lessen. Hij gebruikt film als middel bij zijn vak Wereldoriëntatie, waar geschiedenis en aardrijkskunde onder vallen. “Je kunt die vakken zo leuk maken als je zelf wilt.”

Maurice werkt op een school voor gepersonaliseerd basisonderwijs en werkt zonder methode en zonder lesboeken. Hij bedenkt zelf zijn lessen en is zeer creatief in het bedenken van verwerkingsopdrachten voor de leerlingen, waarbij dus vaak film een grote rol speelt. Dit maakt dat Wereldoriëntatie voor bijna alle leerlingen op school hun lievelingsvak is. Ook leert Maurice de kinderen begrijpend kijken en nepnieuws analyseren.

In zijn vaste groep in de bovenbouw maakt hij ook zelf films met de kinderen – dit jaar zelfs voor het eerst interactief – waarbij iedereen de kans krijgt zijn of haar talent in het proces te ontdekken. De groep van Maurice maakte zo een film voor het Unicef Kinderrechtenfestival en won een prijs met een film over mediawijsheid. De charme is dat de kinderen alles zelf doen. Samen een film maken verbroedert, heeft Maurice ontdekt. “Het brengt de groep dicht bij elkaar en samen zijn ze dan heel trots. Dat is mijn grootste inspiratie.”