2 November 2016

Handtekening voor vernieuwend onderwijs in Enschede

Stichting Consent gaat voor de School voor de Toekomst met Wetenschap & Technologie

Stichting Consent wil met haar 32 basisscholen aan de slag met Wetenschap & Technologie-onderwijs. En niet alleen omdat scholen Wetenschap & Technologie in 2020 in hun onderwijsprogramma moeten hebben opgenomen. Consent vindt het belangrijk om leerlingen nu goed voor te bereiden op de uitdagingen die zij in de toekomst gaan tegenkomen. Daarom ondertekende Consent op 1 november een samenwerkingsovereenkomst met TechYourFuture, Centre of Expertise Techniekonderwijs.

Bekrachtiging van bestaande samenwerking

Na een verkennende fase van een jaar trappen Consent en TechYourFuture het samenwerkingstraject officieel af met het ondertekenen van een vierjarige samenwerkingsovereenkomst. Op dinsdag 1 november zetten Marcel Poppink, voorzitter college van bestuur van Consent en Jos Brunninkhuis, directeur TechYourFuture, hun handtekening.
Marcel Poppink: “Ik zie dit als een mooi moment om te markeren. We willen de leerlingen voorbereiden op de toekomst. We willen bijvoorbeeld veel meer vooruit kijken, en verbindingen maken met de volgende fase, het voortgezet onderwijs en zelfs het beroepsonderwijs. Vernieuwen kunnen we niet alleen en daarom zochten we hier een partner bij. Ik geloof dat we met TechYourFuture een goede partij hebben om die vernieuwing in te zetten. Ik heb er hoge verwachtingen van.” Jos sluit zich daarbij aan: “Ik zie dit als een prachtige samenwerking voor de komende vier jaar. We kunnen veel van elkaar leren; wij brengen onze expertise naar Consent en kunnen veel uit de praktijk van de scholen ophalen. Het is voor ons mooie proeftuin.”

Wetenschap & Technologie in het onderwijs

Wat houdt Wetenschap & Technologie-onderwijs eigenlijk in? Hoe ziet het er in de dagelijkse praktijk uit? Is dit voor elke school hetzelfde of kan W&T-onderwijs ook op verschillende manieren ingekleurd worden? Allemaal vragen die bij Consent leven en waar ze graag ondersteuning bij krijgen. TechYourFuture biedt deze ondersteuning. Samen met Consent gaat TechYourFuture het avontuur aan om Wetenschap & Technologie-onderwijs te implementeren en verduurzamen. Onder andere door de Post-HBO Onderwijskundig Expert Wetenschap & Technologie, die afgelopen maandag als incompany bij Consent van start ging. Want juist daarmee leren de scholen hun leerlingen de vaardigheden aan die zij in de toekomst nodig hebben.

Achtergrond

TechYourFuture biedt advies en ondersteuning in Wetenschap & Technologie-onderwijs
Goed onderwijs in Wetenschap & Technologie begint bij goede leerkrachten. Zij zijn de sleutel in het creëren van een omgeving die aansluit op de belevingswereld van leerlingen én de behoeften van arbeidsmarkt en maatschappij. Stichting Consent weet dat ook. Daarom heeft zij Wetenschap & Technologie-onderwijs als één van haar speerpunten in het strategisch beleidsplan opgenomen. TechYourFuture, een samenwerkingsverband van Saxion, Universiteit Twente en Hogeschool Windesheim, is hét expertisecentrum voor onderwijs in Wetenschap & Technologie. Het Centre ondersteunt scholen en leraren bij het inpassen van Wetenschap & Technologie in hun onderwijs, bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar duurzame en effectieve lesmethoden. En door samen met scholen professionaliseringstrajecten, lesmaterialen en activiteiten te ontwikkelen. Hierbij richt TechYourFuture zich op het gehele onderwijs: van primair tot hoger onderwijs.

TV Enschede FM sprak met coördinator Gert-Jan Egberink:

Beluister het fragment hieronder.