28 februari 2022Harry Bannink

Eigen bibliotheek Openbare Basisschool Harry Bannink

De leerlingen van Obs Harry Bannink zijn wel eens voorgelezen door een politieagent, een bloemist, een tandartsassistente en zelfs door een advocaat. Dit allemaal in het kader van de beroepenweek. Op donderdag 17 februari j.l. was het wel heel bijzonder, ze werden namelijk voorgelezen door een wethouder. In dit geval door wethouder June Nods. Zij was uitgenodigd om de opening van de schoolbibliotheek te verrichten. De wethouder is namelijk nauw betrokken, om het lezen bij basisschoolleerlingen te bevorderen en te stimuleren.

De bibliotheek is helemaal ingericht door het team en is erg mooi geworden. De leerlingen hebben ook meegeholpen. Een leslokaal is helemaal omgebouwd tot een bibliotheek en er is veel werk verzet. Nynke Pal van de openbare bibliotheek Enschede heeft de school hierbij geholpen. Voorlopig komt zij wekelijks om de school te begeleiden. Uiteindelijk gaan de leerlingen uit de hogere groepen de bibliotheek beheren samen met de leerkrachten. Nynke adviseert andere scholen om een kijkje te komen nemen omdat het prachtig is geworden.

Juf Annemiek, leerkracht op Obs Harry Bannink en tevens voorzitter van de leerlingenraad, geeft aan hoe belangrijk lezen is voor de leerlingen. Lezen bevordert de fantasie van de leerlingen, ze krijgen meer kennis over de wereld om hen heen en het is ook goed voor hun zinsopbouw. Bovendien geeft juf aan dat lezen ontspannend is. En dat kan zeker in deze bibliotheek. Er zijn zitbanken, de vloer is van kunstgras, blikvanger is de muur van de bibliotheek (de muur is behangen, een heus bos) en er zijn mooie kasten met prachtige leesboeken. Kortom een mooie omgeving om lekker leeskilometers te maken. Er zijn eigenlijk twee bibliotheken, op de eerste verdieping is de bibliotheek voor de groepen 4 t/m 8. Op de begane grond is er een bibliotheek gerealiseerd voor de groepen 1 t/m 3. Ook deze is door het team ingericht. Hier kunnen de jongere kinderen voorgelezen worden uit mooie prentenboeken in een uitdagende omgeving met een leesboom, kunstgras, poefjes en zitbankjes.

Terug naar de opening want deze was feestelijk. Wethouder June Nods heeft een gedicht voorgelezen in het bijzijn van de leerlingenraad en directeur Sandra Lentfert. Hierna heeft de wethouder het lint doorgeknipt (een lint gemaakt van pagina’s uit een oud boek) en zo officieel de bibliotheek geopend. De andere groepen woonden de opening bij via livestream, zij konden alles volgen en getuige zijn van deze bijzondere happening. De kinderen kregen daarna een gebakje en limonade met bubbels. In de klassen hebben alle kinderen een tas gekregen met het schoollogo erop en leesmateriaal er in. Ook hebben alle leerlingen een echt bibliotheekpasje gekregen met een keycord. Met het pasje kunnen ze boeken lenen, die gescand worden, net zoals dat in een echte bibliotheek gaat.

De leerlingen vinden dat de bibliotheek prachtig is geworden. Nu hebben ze lekker een eigen bibliotheek, het is rustgevend, gezellig en ze willen vooral lekker lezen, onderuit zakken op de bank en leeskilometers maken.

Directeur Sandra Lentfert is trots op de beide bibliotheken. Ze vindt dat het prachtig is geworden. Het doel van de bibliotheek is, vindt de directeur, dat je op een praktische manier het leesplezier van de kinderen stimuleert en dat ze uit zichzelf een boek gaan pakken.

Hierbij het gedicht dat was voorgedragen!

Smakelijk lezen

Smakelijk lezen!
Twee ogen om te eten
Van al dat lekkers op het blad!
Hele repen letters
Naar binnen in één hap!


Smakelijk lezen!
Twee ogen als twee monden,
Veel woordjes in één keer!
Van letter krijg je honger,
Van lezen nog veel meer
.

 

Frank Adam
Als de bomen straks gaan rijden
De Eenhoorn, 2011