Met leerlingen op ontdekking bij bedrijven

Wie kan er beter vertellen over duurzame energie, het bakken van brood of de laatste ICT-ontwikkelingen dan de ondernemer zelf? En waarom is het belangrijk om onze leerlingen al tijdens de basisschoolperiode ervaringen op te laten doen in de beroepspraktijk?

Onderzoek naar vroegtijdige beroepsuitsluiting (Tuijl & Van der Molen, 2014) laat zien dat kinderen tussen hun 9e en 14e levensjaar de meest gevoelige periode doormaken als het gaat om de ontwikkeling van hun voorkeuren, afkeuren en interesses. Kortom: Wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik? 

Wat gebeurt er als we niet in de basisschoolperiode beginnen met kijken in de beroepspraktijk?

Kinderen bepalen hun voorkeuren, afkeuren en interesses op basis van hun omgeving. Wat doen papa en mama, en wat doen de ouders van mijn vriendjes? Dit zijn de beroepen die ze leren kennen, maar het kan ook zijn dat het kind interesse of talent heeft voor een sector die het nog nooit heeft kunnen ontdekken. Deze sector verliest een potentieel talent en het kind krijgt niet de kans om te ontdekken wat het echt wil. 

Hoe kun je hier als school mee aan de slag?

Wij hebben het initiatief genomen om bedrijven uit te nodigen om met ons programma’s te ontwikkelen in samenwerking met Saxion/UT en Techyourfuture, om onze leerlingen kennis te laten maken met verschillende sectoren. Dit schooljaar ontwerpen De Lonnekerschool en Glanerbrug Zuid een programma rondom Bèta Burgerschap en in het voorjaar gaan we een programma opzetten rondom beeldvorming. 

Hoe kun je meedoen?

Op dinsdag 21 november om 15.30 uur is er een korte informatiesessie op Het Tromphuis over dit onderwerp en wat dit voor de school betekent.
In het voorjaar van 2018 gaan we met de programma’s van start, met geïnteresseerde scholen. De eerste scholen hebben zich inmiddels aangemeld.

Geïnteresseerd of meer weten? 

Lees het volledige artikel over Vroegtijdige beroepsuitsluiting op onze Yammer-pagina: 
https://www.yammer.com/consent-enschede.nl/threads/963824439
(Inloggen met Consent Office365 e-mailadres en wachtwoord)