Inspiratie door Kennisfestival

Op donderdag 15 juni 2017 bezocht ik het Grootste Kennisfestival van Nederland, in Deventer aan de haven. Nu is een festivalsfeer altijd prima natuurlijk (een perfecte combinatie van inhoud, sfeer, muziek en lekkere hapjes), zeker als het zo’n 26 graden is, maar het heeft me veel meer opgeleverd!

Het Kennisfestival is gewijd aan nieuwe kennis op alle gebieden. Natuurlijk is dat voornamelijk de snelle voortgang van de ontwikkeling van technologische kennis. Het gaat over een enorme vooruitgang, met mogelijkheden die wij ons (nog) niet kunnen voorstellen. 3D-geprinte huizen, iemand een hand geven en weten wat er medisch gezien met hem aan de hand is, samenwerken over de hele wereld zonder last te hebben van afstanden en grenzen. “Je kunt het zo gek niet bedenken”, zeggen we vaak, maar dat is ook echt zo. 

Die enorme vooruitgang brengt veel morele en ethische dilemma’s met zich mee. Daarvoor was op het festival ruim aandacht. Moeten we alles willen wat mogelijk is? Wat betekent het voor de komende generaties kinderen? Wat betekent het voor de sociale omgang? Wat is verantwoord en wat niet meer?

Eén ding is zeker: de ontwikkeling gaat zo hard, dat we er niet tegen kunnen zijn. Dat kost alleen maar energie en bovendien ontkent het de wereld van onze kinderen. Dus zullen we de ontwikkelingen moeten accepteren, of zelfs omarmen, en steeds stilstaan bij de nieuwe mogelijkheden en de dilemma’s eromheen. Het onderwijs is de plek waar dit om reflectie vraagt: wat leren wij onze kinderen opdat zij zo goed mogelijk zijn voorbereid voor hun toekomst? De toekomst waarvan we nu niet weten hoe die eruit zal zien. Op deze onzekerheid moeten kinderen voorbereid zijn, door middel van de ontwikkeling van competenties als samenwerking, reflectie, onderzoekende houding, enzovoorts. De School voor de Toekomst is daarmee bezig en inspireert en stimuleert andere scholen. Het Strategisch Perspectief sluit daarbij aan. 

Heel boeiend was ook de aandacht voor organisatievormen die passen bij onze en de komende tijd. Jos de Blok over Buurtzorg, Yuri van Geest over Exponentiële Organisaties en natuurlijk Wouter Hart over Verdraaide Organisaties en Anders Vasthouden. Een zeer inspirerende dag, waar ik ook (delen van) schoolteams ontmoette. Volgend jaar weer. Van harte aanbevolen!

https://www.facebook.com/arjan.duijn/videos/1737635806253620/

Jonneke Adolfsen