De digitale middelen veroveren onze scholen

Zou er nog een school zijn waar geen discussie over digitale middelen als Snappet, Gynzy, Momento of andere gevoerd wordt? Als ik de programma’s van de onderwijsdag doorneem, dan zie ik dat er op veel scholen gewerkt wordt met een van de digitale mogelijkheden. In dit eerste artikel over digitale middelen bespreek ik de verschillen en overeenkomsten tussen Snappet, Gynzy en nieuwkomer op de markt Momento. En alles met de kennis en artikelen van nu, want het gaat zo snel dat dit artikel wellicht alweer van gisteren is.

Vergelijking

 

Snappet

Gynzy Ipads

Momento

Inhoud / vakken

Rekenen, automatiseren, taal, spelling, technisch lezen, begrijpend lezen, burgerschap, woordenschat en studievaardigheden.

Spelling, woordenschat en rekenen.

Momento is een centraal dashboard waarin alle digitale methoden beschikbaar zijn die aangesloten zijn bij Momento. Alle verwerking en analyse wordt in het dashboard verzameld en zichtbaar.

Voor welke groepen?

Groep 4 t/m 8
Burgerschap 6 t/m 8
Studievaardigheden 5 t/m 8

Beschikbaar voor groep 4 t/m 8.

Ligt aan de methode en uitgever.

Welke voordelen noemt de maker?

Met Snappet rekenen kun je het vak rekenen helemaal aanbieden op basis van leerdoelen. Snappet rekenen is opgebouwd uit leerlijnen die bestaan uit leerdoelen.

Je kan ook methodevolgend werken met WiG v4, WiG v3, Alles Telt v2, Pluspunt v3, Pluspunt v2, Rekenrijk v3, Rekenrijk v2, Wizwijs of Reken zeker. Bij een aantal van deze methoden biedt Snappet de keuze voor een geoptimaliseerde versie waarin wordt gefocust op één leerdoel per les.

Volledige digitale verwerking, geen nakijkwerk. Mogelijkheid om werkpakketten op niveau klaar te zetten. Leerkracht houdt regie.

Gynzy is een totaaloplossing die klaar is voor de toekomst. Klassikale instructie op het digibord, oefenen met Gynzy Kids en vanaf nu digitale verwerking op iPads aansluitend op je methode. Eén oplossing voor alles.

Gynzy heeft een eigen leerstoflijn gemaakt waarmee het heel eenvoudig wordt om zonder methode te werken. Leerlingen kunnen hun eigen leerroute volgen, waarbij de leerkracht de mogelijkheid heeft om de regie hierop te houden.

De leerkracht heeft meer tijd voor begeleiding, omdat nakijken niet meer nodig is.

Op dit moment werken 5000 leerlingen met Gynzy Ipads.

Momento is een gebruiksvriendelijk, centraal dashboard dat de leerkracht op elk moment, op elk device een uniform, vak- en methodeoverstijgend beeld geeft van de voortgang van leerlingen. Het toont welke leerlingen de stof goed beheersen en welke kinderen extra hulp, ondersteuning of extra uitdaging nodig hebben. Doordat Momento administratieve taken overneemt, heeft de leerkracht meer tijd voor het begeleiden, coachen en ondersteunen van de leerlingen en kan zo beter anticiperen. Momento is een hulpmiddel om recht te doen aan verschillen. Momento is een branche initiatief dat wordt ondersteund door uitgevers en schoolleveranciers. Momen-teel zijn dat Heutink, Reinders, de Rolf groep, Malmberg, Noordhoff Uitgevers, ThiemeMeulenhoff, Zwijsen en Blink, en in de toekomst zal dit worden uitgebreid.

Kosten

Instap: €60,- per jaar inclusief 7 inch tablet
Instap +thuis: €80,-  per jaar inclusief 7 inch tablet.
Compleet: €100,- per jaar inclusief 10inch tablet.

€99,- per leerling per jaar inclusief Ipad
€30,- per leerling per jaar (alleen software)
De looptijd voor een contract is vier jaar.

€50,- per leerling per jaar inclusief 10inch Samsung tablet.

Begeleiding/ scholing

Verschillende basistrainingen in de buurt. Bij 20 personen een schooltraining.

Individuele telefonische begeleiding.

Beide zijn gratis.

Teamcursussen €375,-
Verdiepte cursus €795,-
Digibordtraining €99,-

Nog niet bekend via de website.

Park Stokhorst is een van de pilotscholen die volgend jaar starten met Momento.

Welke devices

Snappet tablets.

Apple Ipads 32GB.

Samsung 10inch en andere devices zijn mogelijk.

Website van de uitgever

https://nl.snappet.org

https://api.gynzy.com/ipads/info https://api.gynzy.com/ipads/faq

http://www.momento.nl

Filmpje van de uitgever

https://nl.snappet.org

https://api.gynzy.com/ipads

https://vimeo.com/200661112

 

Delen van kennis en ervaringen

Tijdens de onderwijsdag zijn de eerste ervaringen met elkaar gedeeld. We hebben geconstateerd dat er nog veel vragen zijn bij collega’s en dat andere collega’s daar een mogelijk antwoord op hebben gevonden. Volgend schooljaar is de bedoeling om deze kennis, ervaringen en ideeën vaker met elkaar te delen op een praktische en informele manier.

Zichtbaar maken van kennis en ideeën

Begin volgend schooljaar ontvangen jullie een digitaal overzicht dat laat zien op welke scholen er gewerkt wordt met de verschillende middelen. Op deze manier is het voor alle collega’s eenvoudiger om een collega van een andere school te vinden die mogelijk een antwoord heeft op jouw vraag. In dit overzicht komen ook de onderwerpen als PBS, PEP, Glans, Talentontwikkeling te staan.

Succes!

Gert-Jan Egberink