Consentscholen deden mee aan RED Engineers Challenge 2015

Verschillende Consentscholen hebben vorig jaar meegedaan aan het ‘Red Engeneers Challenge’ project. De opdracht was om een Lego auto te bouwen, die rijdt op zonne-energie. Niet gemakkelijk, maar wel enorm leuk! We besteden hieronder aandacht aan twee van de deelnemende scholen: OBS Stokhorst en OBS Het Wooldrik.

Het team van OBS Stokhorst

Het team van OBS Stokhorst – vijf leerlingen van groep 8: Lars, Storm, Indy, Claire en Sanne – heeft twee auto’s gebouwd. Het beste ontwerp deed mee aan de finale op Saxion op 21 november. 

Op 30 september was de kick-off op de campus van de Universiteit Twente. Daar kreeg het team de opdracht te horen. Daarnaast moest het team een verslag uitbrengen van hun onderzoek in de vorm van een presentatie en ook moesten ze een energiemeting voorbereiden. Voor elke opdracht was een aparte prijs beschikbaar. Er is een filmpje gemaakt van de kick-off. Dit kun je hier bekijken.

Voordat de leerlingen aan de slag gingen met het bouwen van de zonneauto, kregen ze les van twee studenten over duurzame energie en aerodynamica. Daarna werden de eerste prototypes gebouwd. Het duurde wel even voordat de eerste auto echt op zonne-energie reed. De testdag op de UT leverde heel wat informatie op, waarmee het ontwerp verder kon worden verbeterd. 

Het team van OBS Stokhorst is helaas niet in de prijzen gevallen maar, zoals ze zelf zeggen: “Het was geweldig om mee te doen en we hebben er veel van geleerd!”

Het team van OBS Het Wooldrik

Acht weken lang is groep 7 van OBS Het Wooldrik druk geweest met het ontwerpen van de solarauto van Lego. Onder begeleiding van twee enthousiaste vaders zijn de kinderen twee keer per week aan de slag gegaan met het ontwerpen en testen. Uiteindelijk zijn ze tot het ontwerp van de ‘blauwe olifant’ gekomen. Een hoge auto (zodat de zonnecel veel zonlicht kan opvangen) met blauwe oren voor de eventuele wind.

Tijdens de finaledag van de RED Engineers Challenge hebben de kinderen het ontwerp van de solarauto gepresenteerd aan de jury. Door middel van een Prezi presentatie en een filmpje hebben de kinderen laten zien hoe ze acht weken aan dit project hebben gewerkt. Nieuwsgierig naar het filmpje? Klik dan hier.

De jury was erg onder de indruk van de ‘blauwe olifant’ en de samenwerking binnen de groep. Daarna volgde de race. Wat was dat spannend! De auto reed heel erg snel (10.2 seconden). Dit was helaas niet de snelste tijd maar het team van OBS Het Wooldrik werd wel winnaar in de categorie techniek, duurzaamheid en innovatie 2015!! Groep 7 krijgt een workshop aangeboden in het techniekmuseum Heim en een Mindstorms set van LEGO voor in de klas. 

Ook bij OBS Het Wooldrik veel enthousiasme: “Het was een fantastische leerzame ervaring voor de kinderen en volgend jaar zijn wij zeker weer van de partij!”