Interessante Onderwijsdag in Holwerd

Op woensdag 10 september stapten we ’s ochtend voor dag en dauw met vier collega’s in de auto. De bestemming was Holwerd. Het doel was om inspiratie op te doen op de Onderwijsdag van Arlanta, een stichting die 16 scholen beheert in de gemeente Dongeradeel.

Als je de naam Arlanta googelt dan kwam je een maand geleden nog op nul hits uit. Het is een woord dat nog niet bestond. De nieuwe naam werd op deze dag onthuld. Bestuurder Carin Doodeman: “Arlanta staat voor innovatief onderwijs en alle medewerkers gaan ervoor zorgen dat het een begrip wordt.” Een erg mooi idee waar veel ambitie vanaf straalt.

De ook voor ons bekende wetenschapsjournalist Mark Mieras was uitgenodigd om te vertellen waarom vernieuwingen in het onderwijs nodig zijn. “We moeten aansluiten bij het enthousiasme van kinderen, bij datgene waar ze goed in zijn en hen succeservaringen laten opdoen. In ons onderwijs richten we de aandacht vaak op de technische zaken, we delen het geheel op in kleine stapjes in plaats van het grote doel aan te geven. Onze hersenen zijn niet voorbereid om in die kleine stapjes te leren. Bij het expliciete leren wordt de speelmodus uitgeschakeld. Het onderwijs is nu teveel bezig met meten en toetsen. De druk op schoolleiders, leerkrachten en kinderen wordt daardoor groter en dat kan ten koste gaan van het werkplezier.” Succes is een voorwaarde om ‘het vuur in de buik’ (passie, plezier) aan te wakkeren, zegt Mark Mieras. “Want dat is misschien wel het belangrijkste: zorg dat kinderen het vuur in hun buik krijgen. Dat kan alleen als je als leerkracht zelf vuur in je buik hebt. Het is namelijk besmettelijk.”

De 16 scholen van Arlanta gaan leerlingen steeds meer uitdagen om hun talenten te gebruiken en te leren op manieren die het beste aansluit bij hun behoeften en mogelijkheden. Carin Doodeman: “Dat betekent dat de leerkrachten meer ruimte krijgen. Immers, het onderwijs drijft op talent en bezieling van leerkrachten. Je kunt pas het beste van leerlingen naar boven halen als je oog hebt voor je eigen talent”. Het was deze gedachte die onze aandacht trok. We waren benieuwd naar hoe ze hier mee aan de slag zouden gaan.

Tijdens het middagdeel werden we meteen op onze wenken bediend. In een aantrekkelijke werkvorm gingen alle medewerkers aan het werk om deze gedachte naar de praktijk te vertalen. Er werden groepjes van leerkrachten gevormd van verschillende scholen. De opdracht was om inspirerende lessen te ontwikkelen die aansluiten op de talenten van leerkrachten en leerlingen. Dit leverde allerlei ideeën op. Een aantal leerkrachten gaat bijvoorbeeld tijdens de komende Kinderboekenweek (7 tot 18 oktober) geen gebruik maken van het lespakket dat daarvoor is ontwikkeld, maar laat de kinderen zelf bepalen hoe deze week ingevuld gaat worden.

De mooiste ideeën uit de vele werkgroepjes worden opgenomen in een Magazine dat binnenkort zal verschijnen. Op die manier worden leerkrachten geholpen om ook elkaar te inspireren. Wat ons betreft een erg mooie manier, zo blijven de ideeën tastbaar. Mooie ideeën werken immers aanstekelijk. De opdracht was creatief en uitdagend. Wij denken dat die ook voor ons zeer de moeite waard is om uit te proberen.

De dag heeft om meerdere redenen aan onze verwachtingen voldaan. Het was boeiend om een kijkje te nemen in de keuken van een ander schoolbestuur. Het was mooi om te zien dat veel medewerkers enthousiast aan de slag gingen met de opdracht. Ook was het opnieuw erg de moeite waard om Mark Mieras in actie te zien. Zijn verhaal is boeiend en het is inspirerend om met zijn gedachtengoed aan het werk te gaan. Zijn uitspraak ‘je moet het vuur in je buik voelen’ raakte ons opnieuw. Wij danken de Stichting Arlanta dat we deel mochten nemen aan hun Onderwijsdag en we bedanken Jan de Jonge voor zijn tip.

Paulien Anderson-ter Horst, leerkracht SBO de Tender
Stefanie Rotting, leerkracht OBS de Wielerbaan
Niels Anderson, directeur OBS de Uitvinding
Henk Commelter, projectmedewerker Stichting Consent