Engels voor jonge kinderen: Let’s do it!

De Prinseschool heeft op 11 november meegedaan aan de provinciale voorronde voor de Onderwijsprijs 2013-2015 met het project Let’s do it! In dit project leren de peuters van The little prince en de kleuters van de Prinseschool op een speelse en thematische wijze Engels als tweede taal. Het project behaalde een eervolle tweede plaats. 

Uitgangspunt van dit project is dat het leren van een tweede taal bijdraagt aan de ontwikkeling van de taalvaardigheid van kinderen, alsmede aan het toekomstig begrip en tolerantie voor andere culturen.  De jonge kinderen leren een tweede taal vanuit het principe ‘leren door doen’, in interactie met elkaar in een sfeer van vertrouwen en acceptatie. De Prinseschool biedt daarbij een breed en gevarieerd pakket van plezierige en betekenisvolle activiteiten aan. Met een boek vol lesideeën, een workshop voor collega’s en een doorgaande lijn op het gebied van vroegtijdig Engels leren wordt Engels leren FUN voor iedereen! Door op deze wijze te werken worden de kinderen van nu voorbereid op de toekomst van morgen. 

De jury was onder de indruk van het project en noemde het ‘gedurfd en origineel’. Uit het juryrapport: “De Prinseschool kan met een gerust hart een van de pioniers van tweetalig (basis)onderwijs genoemd worden en heeft als zodanig een regionale functie gekregen. Al vanaf 1994 wordt gedurende een aantal uren in het Engels les gegeven. De ontwikkeling van tweetalig onderwijs wordt mede gestimuleerd door de aanwezigheid van de lnternationale School Twente binnen de poorten. ln de loop der jaren is er veel materiaal ontwikkeld dat ook door andere scholen kan worden gebruikt. De school loopt ook voorop bij het (bij)scholen van leerkrachten op een tweetalige school.” En: “Met dit initiatief zet de Prinseschool wederom de toon.”

Er is ook een prachtige film gemaakt waarbij  zowel de pre-school, kleutergroep en groep 8 good practices laten zien: https://www.youtube.com/watch?v=kLBodI5Jgr8 

Maureen Michels, IB-er bij de Prinseschool, is erg blij met de prijs. Ze zegt: “De uitverkiezing was een spannende en mooie ervaring. Misschien kunnen we andere scholen inspireren om hier ook aan deel te nemen. Zo kun je de passie voor onderwijs onder het voetlicht brengen en tegelijkertijd je kennis met andere scholen delen.”

Als er scholen geïnteresseerd  zijn in het boek Let's do it of de workshop Early English for very young learners dan kunnen  ze contact opnemen met Maureen Michels (telefoon: 053 – 431 11 73, email: maureenm@prinseschool.nl).