VCO Consent Academie: Masterclass Samen Leren Inhoud Geven

Hoe inspireren wij elkaar om te blijven leren? Als schoolteam zijn wij dagelijks bezig met het leren en ontwikkelen van onze leerlingen. Wij willen ze actief betrokken houden bij het onderwijs en verantwoordelijk maken voor hun eigen leerproces. Wij vragen onze leerlingen om samen te werken en van elkaar te leren. Maar hoe kijken wij naar ons eigen leren en benutten wij elkaars kennis voldoende? Hoe kunnen wij als team samen leren met het doel het onderwijs steeds beter te maken voor onze leerlingen.

Op woensdag 19 november geeft Jeroen Busscher hierover een Masterclass in de Synagoge aan de Prinsestraat, van 14.00 tot 17.00 uur.


Deze Masterclass is verbonden met het project ‘Samen leren inhoud geven’, waarmee alle VCO- en Consent-scholen dit schooljaar aan de slag gaan.

Wie is Jeroen Busscher? Een bijzondere man! Hij studeerde af als beeldend kunstenaar aan de Rietveld Academie. Na korte en hevige carrière als kunstenaar richtte hij in 1995 Malgil op: een ontwerpbureau voor gebeurtenissen en cultuurinterventies. Sinds 2005 werkt Jeroen als zelfstandig consultant, trainer en docent en is hij een veelgevraagd spreker. Hij schreef diverse boeken, waaronder Pimp je afdeling, Turbomanagement, Troost voor werkende mensen, Onbeperkt Houdbaar en De Blije Eikel Methode.


Van hem leer je hoe je meer uit een team kunt halen. Meer initiatief, meer creativiteit, meer ondernemerschap, meer energie. Maar hoe pak je dat aan? Bowlen en steengrillen? Moeten we alweer een dagje op de hei? Moet je als schoolleider meer gaan lopen coachen? Of wordt het tijd voor een donderpreek?  Jeroen laat zien dat het beïnvloeden van gedrag van een groep eenvoudiger en effectiever kan dan je doorgaans denkt. Met eenvoudige interventies kun je veel bereiken. En dat maakt het nog leuker ook!

Moet je dan – zoals de titel van Jeroen’s laatste boek luidt – een ‘blije eikel’ worden? Iemand die altijd enthousiast is, altijd energie heeft en altijd alles door een roze bril ziet? Wat je ook van ze mag vinden, ze zijn vaak wel erg succesvol, zegt Jeroen. Hoe doen ze dat? De kracht van de roze bril laat zien wat je kunt bereiken met een positieve kijk op de werkelijkheid. Aan de hand van een paar simpele principes legt Jeroen op speelse manier uit waarom de blije eikel zo effectief is, en wat je ervan kunt leren. Met prikkelende statements als ‘Valt er nog wat te jatten?’ , ‘Niet efficiënt is heel effectief’ en ‘Niet sorry voor de overlast’ daagt hij je uit tot nadenken.

Een bijzondere Masterclass, die niet alleen nuttig maar ook leuk belooft te gaan worden. Je kunt je per mail aanmelden bij Bert Jansen (b.jansen@academievcoconsent.nl). De uiterste datum is maandag 10 november, maar ook daarvoor al geldt: ‘vol is vol’.