Een nieuwe school, een frisse kijk

“Ja, ik ben enorm blij dat ik de stap heb gewaagd”, zegt Renée Boers enthousiast. Op 59-jarige leeftijd verkaste ze: van Het Pathmos naar Het Lang. “Ik had niet gedacht dat ik deze kans nog zou krijgen. Sommige mensen zeiden tegen me: blijf toch lekker zitten, je hoeft nog maar een paar jaar. Maar ik heb zó veel energie gekregen van de overstap!”Ze was best zenuwachtig toen ze na de zomervakantie bij Het Lang begon. Een grotere school, in één keer een hoop nieuwe collega’s. “Maar dat gevoel duurde niet langer dan één dag. Het voelde als een warm bad. En omdat we allemaal Consentscholen zijn kun je eigenlijk zó verder, dat gaat heel natuurlijk. Wat ook leuk is dat als je in een nieuwe omgeving komt, je je er heel bewust van wordt dat je veel ervaring hebt opgedaan.”

Want ervaring dat heeft ze! In 1979 begon ze als leerkracht in het katholieke basisonderwijs. Haar opleiding genoot ze aan de Katholieke PA Hoogveld. “Ik ben van huis uit katholiek, dus dat was een logische keus.” In 1985 stopte Renée met werken om zich te wijden aan de opvoeding van haar kinderen en in 1993 pakte ze de draad weer op. “Mijn man en ik hadden bewust gekozen voor het openbaar onderwijs en ik ben dus daarom gaan invallen bij de gemeente, later Consent. Ik heb twaalf jaar lang met heel veel plezier bij Het Stadsveld gewerkt, drie jaar als invaller en negen jaar als groepsleerkracht.” In 2006 werd Renée overgeplaatst naar Het Pathmos. “Dat was niet mijn keus. Ik kampte in die tijd ook met mijn gezondheid, daar werd het allemaal niet makkelijker van. Ik heb er eerlijk gezegd best zware jaren gehad.”

Acht jaar lang was Renée groepsleerkracht bij Pathmos. Het bleef lastig. Ze voelde zich er niet echt op haar plek. Eind vorig jaar raakte ze in een dip. “Ik kwam in een negatieve spiraal terecht en ik dreigde weer in de ziektewet te belanden.” Ze kreeg van alle kanten steun, onder meer van een coach. “Deze heeft me echt weer op het goede spoor gezet. Ik kreeg een video-training, dat was best confronterend. Maar het helpt je wel verder.  Ik heb geleerd kritisch naar mezelf te kijken en ik kreeg weer zelfvertrouwen. Ik wilde weer vooruit!”

Zou een andere school misschien iets kunnen zijn? ‘Als je dat wilt gaan we dat proberen’,  zei Susan Olsman, haar directeur. “Susan heeft me echt geweldig geholpen. Ze zei: ‘We zoeken net zolang totdat we een goed plekje voor je hebben gevonden.’ Ik had niet het gevoel dat ik weg moest, maar wel dat er nieuwe mogelijkheden kwamen. Ik kwam in contact met Bea van Munster. Ook zij heeft me enorm goed begeleid.”
 
Na een paar gesprekken met Bea mocht ze op de vrijwillige mobiliteitslijst en tot haar verbazing werd ze in juni uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij Het Lang. “Dat gaf me eigenlijk meteen energie”,  vertelt ze stralend. “Ik dacht, ik pak die kans. Ik voelde mezelf weer opbloeien.” En het gesprek ging goed. Zo goed, dat ze werd aangenomen en na de zomervakantie kon beginnen. “Ik ga nu weer fluitend naar school.”

We vroegen Renée wat haar advies is aan collega’s. Daar hoeft ze geen moment over na te denken. “Kijk om je heen. Zorg dat je fris blijft. Als je te lang op één plek zit loop je het gevaar dat je alles al een keer gezien hebt en – net als ik – in een negatieve spiraal terecht komt. Stap daar uit! Kijk om je heen. Ook als je al op leeftijd bent zijn er kansen. Een nieuwe school geeft je een nieuwe, frisse kijk!”