Nieuwe kartrekkers ‘sturen op geluk’

In een eerder nummer van de Diplomatenpost (nr. 21) hebben we gemeld dat Nienke Olde Agterhuis stopt als kartrekker van ‘sturen op geluk’. Inmiddels weten we wie haar rol overneemt: het duo Ilse Rekers en Antoinette Schildkamp. We stellen ze aan u voor.

Ilse Rekers heeft bijna 20 jaar bij De Linde in Oldenzaal gewerkt, achtereenvolgens als leerkracht, taalcoördinator en onderwijskundig begeleider. “Ik heb daar met ontzettend veel plezier gewerkt” vertelt Ilse, “heel veel geleerd en mooie dingen samen met het team gedaan. Zo vond ik het een uitdaging om als onderbouwcoördinator veranderingsprocessen te implementeren in de praktijk en te borgen. Het samen leren van en met elkaar is hierbij altijd het uitgangspunt geweest. Samen leren verhoogt de kwaliteit van het leren en bevordert eigenaarschap bij leerkrachten. Zij moeten het immers doen in de praktijk.” Maar hoe leuk en leerzaam het ook was, Ilse was zo langzamerhand toe aan een volgende stap. “Ruim een jaar geleden kreeg ik de kans om directeur van Het Vastert te worden en dat heb ik met beide handen aangegrepen. Het eerste jaar had ik nodig om me goed in te werken. Maar ik vind het erg leuk om nu ook iets te doen waar niet alleen mijn eigen school iets aan heeft, maar ook andere scholen. Sturen op geluk is een prachtig project. Ik heb één vergadering van de themagroep bijgewoond, en ik was onder de indruk van het enthousiasme en de gedrevenheid van de groep. Ik heb ontzettend veel zin om er samen met deze mensen iets van te maken. En het is erg plezierig om dat samen met een ervaren rot te doen.”

Die ‘ervaren rot’ is Antoinette Schildkamp, als directeur van Het Zeggelt vanaf het begin betrokken bij het Strategisch Perspectief. “Het begon vier jaar geleden, na de Najaarsconferentie” vertelt ze. “We gingen met een groep enthousiaste mensen met heel uiteenlopende zaken aan de slag. Op een gegeven moment was dat wat moeilijk te combineren met het directeurschap.” De laatste twee jaar is Antoinette daarom vooral op haar eigen school actief geweest. “We hebben leuke ouders en bevlogen leerkrachten die samen als ambassadeur optreden. We groeiden als kool. Dat was geen doel op zich, maar het gebeurde gewoon. Erg leuk, maar wel heel druk.” Het afgelopen schooljaar is Antoinette vanuit het Ambassadeurschap met name bezig geweest met het fenomeen Kinderraad. “Met een Kinderraad stimuleer je kinderen om zich in te zetten voor de school. Kinderen hebben vaak een frisse en originele kijk op zaken.” De Kinderraad werd vanaf dit schooljaar ondergebracht bij het thema ‘sturen op geluk’ omdat deze groep daar zijdelings ook mee bezig was. “Toen moest ik kiezen”, zegt Antoinette, “doorgaan met het thema Ambassadeurschap, of overstappen. Ik heb een gesprek met Ilse gehad en dat klikte meteen. Het leek ons erg leuk om samen het thema ‘sturen op geluk’ te trekken. Daar heb ik zin in: betrokken blijven bij het Strategisch Perspectief, maar dan met een voor mij nieuwe groep mensen.”